5 důvodů, proč si vybrat IP kamerový systém

Pokud přemýšlíte nad koupí bezpečnostních kamer, máte na výběr 2 možnosti. Tou první jsou CCTV kamery, které jsou postaveny na méně efektivním technickém principu. V dnešní době se proto už tak často nepoužívají. Nahrazuje je modernější technologie – IP kamerový systém. Ten přináší množství bezpečnostních i praktických výhod.

Proč právě IP kamerový systém?

Ip kameryV případě CCTV systému jsou kamery k záznamovému zařízení připojeny pomocí koaxiálního kabelu, jehož schopnosti přenášet data jsou omezené. Kvůli tomu mají CCTV kamery horší rozlišení (obvykle do 0,5 Mpx). Pro nízkou snímkovou frekvenci tak nedokážou poskytnout plynulý obraz. Nemluvě o tom, že tento typ záznamu nepodporuje mnohé moderní funkce. Ať už ovládání na dálku, nebo integraci senzorů zachytávajících pohyb.

TIP: Přečtěte si náš článek, kde jsme popsali rozdíly mezi AHD a IP kamerovými systémy.

Pokud chcete dům, chatu nebo firemní prostory zabezpečit moderně a vyhnout se nedostatkům analogových kamer, doporučujeme zvolit IP kamerový systém. Toto je 5 důvodů, proč je výhodným řešením.

1. Vysoké rozlišení a kvalita obrazu

IP kamerový systém funguje na principu přenosu dat přes internet. Kamery se k záznamovému zařízení připájí přes ethernet kabel, který zároveň slouží k jejich napájení. Takové řešení umožňuje přenášet velké množství dat v krátkém čase. Není tak problém zajistit vysokou kvalitu obrazu (až 8 Mpx) a nahrávání s frekvencí 30 až 60 FPS. Obraz je plynulý a ostrý, takže v něm můžete vidět i nejmenší detaily bez rušivých vlivů.

2. IP kamerový systém a pokročilé senzory

Zatímco vrcholem možností CCTV systému je vyhotovování obrazového záznamu, IP kamerový systém dokáže přinést množství dalších praktických funkcí. Například, dokáže nahrávat zvuk, co je v mnoha případech velmi nápomocné. Častou funkcí je noční vidění, které zajistí kvalitní obraz i v úplné tmě. Kamery mohou být vybaveny i senzorem na detekci pohybu. Díky němu vás dokáží upozornit, jakmile v okolí vašeho majetku zpozorují nezvané návštěvníky. Vyšší třídy kamer jsou dokonce schopny rozeznávat i lidské tváře.

3. Možnost ovládání na dálku

Jelikož každá kamera má přidělenu svoji vlastní IP adresu, dokážete se k ní jednoduše připojit a ovládat ji prostřednictvím aplikace v smartphonu nebo jiném zařízení. Na dálku můžete zapínat a vypínat jednotlivé funkce, měnit úhel pohledu, případně jen sledovat online přenos obrazu. Váš majetek tak budete mít vždy na 100 % pod kontrolou.

Sledování v prírode

4. Odolnost vůči poškození

Kvalitní IP kamery jsou odolné nejen vůči prachu, vodě nebo mrazu, ale „přežijí“ i mechanické poškození. Odolnost vůči vodě se označuje indexem IP, při čem IP68 znamená možnost ponořit kameru dlouhodobě do vody bez toho, aby byla narušená její funkčnost. Index IK vyjadřuje schopnost kamery zvládat mechanické poškození. IK00 značí kameru, která není odolná vůči mechanickému poškození. Takzvané „antivandal“ kamery mají index IK10.

5. Snadné zapojení

Připojení kamer k nahrávacímu zařízení (NVR rekordéru) je velmi snadné. Stačí zapojit kabely, nastavit základní funkcionality a spárovat systém s vaším smartphonem nebo jiným zařízením. Díky uživatelsky přívětivému zapojení a ovládání je IP kamerový systém vhodný i pro lidi, kteří se nevyznají v elektronice a moderních technologiích.

Nyní si stačí už jen vybrat kvalitní IP kamerový systém s moderními funkcemi a všechny zmiňované benefity si můžete užívat i vy.