Jaké příslušenství potřebujete ke kamerovému systému?

Kamerový systém dokáže přinést vaší domácnosti i podnikání řadu výhod. Mnohé z nich se týkají bezpečnosti, jiné zas vyplývají z možnosti mít přehled vždy a za každých okolností. Na to, aby mohl kamerový systém správně fungovat, je třeba spolehnout se na jeho efektivní navržení. Kromě toho však třeba zvážit i koupi správného příslušenství, díky kterému budete moci vy i váš kamerový systém fungovat ještě lépe. V našem dnešním článku jsme si pro vás připravili krátký přehled příslušenství ke kamerovému systému. Věříme, že objevíte prvky, které zlepší fungování vašeho domácího i pracovního kamerového systému. 

Napájecí a záložní zdroj

Každá bezpečnostní kamera vyžaduje napájení. V tomto případě se nevyplatí brát nic na lehkou váhu. Správný napájecí zdroj byste měli zvolit i s ohledem na typ kamery, který jste si vybrali. Zaměřme se například na kamery s IR přísvitem. Možná vám tento termín nic neříká, ale ve skutečnosti jde o kamery, které jsou schopny rozeznat postavy a objekty i v případě horších světelných podmínek (noční vidění). Tento typ kamer rozhodně vyžaduje výkonnější napájecí zdroj, který byste při výběru měli zvážit.

Do této kategorie příslušenství ke kamerám můžeme zařadit i záložní zdroje, které jsou obrovskou výhodou zejména u kamerových systémů sloužících pro monitorování provozoven. V případě výpadku elektrického proudu by vaše provozovna zůstala nechráněná, dokud se všechno nedostane do normálu. Pokud však zvolíte záložní zdroj, máte v této situaci výhodu a výpadek elektrické energie vám nemusí dělat žádné vrásky. Správně zvolené príslušenství ke kamerovému systému vám může práci usnadnit v mnoha oblastech.

Mikrofon a ostatní audio vybavení

V případě kamerového systému nám jde především o obrazový materiál. Pro kamerový systém v prodejnách a jiných provozovnách je však mimořádně výhodné volit kamerový systém ve spojení s mikrofonem. Proč? Mikrofon vám poskytne i zvukový záznam, který představuje další informace v případě, že se ve vaší prodejně nebo provozovně děje něco nekalého. Zákazníci, kteří jsou přistiženi při krádeži, se často chovají agresivně a na upozornění reagují vulgarismy. Při dokazování na policii je zvukový systém dalším relevantním důkazem, který máte k dispozici.

Správné konektory

V tomto případě hovoříme především o konektorech, kterými disponuje kamerový systém a přehrávač, na kterém pouštíte záznam. Obecně se můžeme setkat s dvěma typy konektorů, které jsou v případě bezpečnostních kamer pravidelně používány. Řeč je o konektorech typu BNC a CINCH (mnohem častěji se při bezpečnostních kamerách setkáváme s typem BNC). Nic se však nestane, ani když máte k dispozici zařízení s 2 odlišnými typy konektorů. Není nic snazšího, než použít redukci, která zajistí, že vše bude fungovat podle představ. 

Záznamníky

Záznamník slouží jako prostředník mezi kamerami a zařízeními, na kterých sledujete výsledný záznam. Dnes již umožňují záznamníky připojení více bezpečnostních kamer najednou a jsou vybaveny i novými funkcemi, mezi které patří například detekce pohybu. Záznamník můžete připojit nejen na počítačový monitor, který vám umožní video záběry v reálném čase. Pomocí Wifi můžete se záznamníkem propojit i svůj inteligentní telefon a pomocí aplikace sledovat záznamy z bezpečnostní kamery. Jsou vhodným řešením pro kamerové systémy v kancelářských budovách, provozovnách i v domácnosti. 

SD karty

Náš poslední typ příslušenství ke kamerám se týká ukládání samotného kamerového záznamu. Většina kamer nedisponuje vnitřní pamětí (nebo minimálním prostorem), proto je třeba počítat s koupí SD karty. Pamatujte na to, že čím kvalitnější záznam budete chtít ze svého bezpečnostního systému dostat, tím větší SD kartu budete nutně potřebovat. 

Příslušenství ke kamerám je nezbytným prvkem, se kterým musíte počítat již při instalaci kamerového systému. Kvalitní příslušenství znamená efektivnější fungování vašeho domácího systému i systému v provozu. Nezanedbejte jeho výběr.