Kamery na dům – kam je umístit?

Můžete mít i ty nejkvalitnější kamery pod sluncem, ale pokud jsou umístěny na nevhodném místě, nikdy plnohodnotně nesplní svůj účel. V tomto článku vám poradíme, jak umístit venkovní kamery na dům, případně na jinou nemovitost, aby fungovaly správně a skutečně ochránily váš majetek. 

Statistiky uvádí, že u nemovitostí bez kamerového systému je až dvakrát vyšší šance, že si je zloději a vandalové vyberou jako svoji „oběť“. Kamerový systém vám tak neposlouží jen jako nástroj na zhotovování důkazového materiálu. Jde zároveň o dobrou prevenci, která zloděje odradí od návštěvy vaší nemovitosti. 

Kamera na viditelném, ale bezpečném místě 

kamerový systém na domKam umístit kamery na dům? V první řadě platí, že kamera by měla být umístěná v dostatečné výšce, aby na ni zloděj nemohl bez žebříku dosáhnout. Navíc, výše umístěná kamera má větší zorné pole. Dokáže tak poskytnout pohled na širší prostor. Zároveň však dbejte na to, aby byla kamera umístěná na viditelném místě. Pokud ji zloděj už z dálky uvidí, je velká šance, že se vaší nemovitosti vyhne. 

Mezi nejoblíbenější montážní místa kamery na dům patří převis střechy a stěna pod ním. Kamera je tam totiž v dostatečné výšce a dobře chráněná. Moderní kamerové sety se dají instalovat prakticky na jakoukoliv stěnu. Výběr správného místa pro kameru tak nebude limitovaný možnostmi kamery, ale bude záviset zejména na tom, která místa okolo vaší nemovitosti chcete mít pod kontrolou. 

 

Která místa kolem nemovitosti sledovat? 

Na neoprávněný vstup do nemovitosti využívají zloději statisticky nejčastěji vchodové dveře, následně okna na přízemí a zadní dveře. Někteří odvážnější zloději dokážou na vstup využít i garáž nebo okna na vyšších poschodích. V zásadě platí, že kamery byste měli rozmístit tak, aby sledovaly prostor vchodových dveří a měly pod kontrolou všechna okna na přízemí. Toho se vám podaří nejsnadněji dosáhnout instalací kamer na každý roh nemovitosti.

Pokud máte na pozemku garáž nebo parkovací místo, jedna kamera by měla sledovat i tuto oblast. Zloději totiž častokrát nevstupují na pozemek s cílem vykrást dům, ale odcizit auto, případně cenné předměty z garáže. Pokud víte i o dalších zranitelných místech na vašem pozemku – děravém plotě, dveřích do sklepa a podobně, kameru určitě zaměřte i na ně. V ideálním případě by vám soubor vícera kamer měl přinést přehled o celém okolí domu bez takzvaných „černých děr“, které by zloději mohli využít. 

Tipy při umísťování kamery na dům

Myslete na to, že čím výše kameru instalujete a čím větší zorné pole vám poskytne, tím bude obraz méně ostrý. Neuvidíte v něm teda detaily tváře nebo evidenční čísla aut. Tento problém dokážete vyřešit dvojím způsobem. Zatímco prvním způsobem je koupě dražších kamer s vysokým rozlišením, tím druhým může být kombinace kamer se širokým úhlem pohledu (například z vyššího poschodí nemovitosti) s kamerami poskytujícími detailnější pohledy na okna a vchodové dveře.

Při instalaci kamery na dům si všímejte světelné podmínky. Pokud bude do kamery přes den svítit slunce, nebo v noci pouliční lampa, moc v ní neuvidíte. Moderní kamerové sety si sice umí se zhoršenými světelnými podmínkami celkem dobře poradit, ale čím lepší světlo kameře zajistíte, tím kvalitnější záběry získáte. Také dbejte na to, aby výhled z kamery nenarušily větve stromů nebo jiné nežádoucí vlivy. 

Umístění kamery na dům nemusí být žádná věda. Stačí se spolehnout na vlastní intuici a využívat kvalitní kamerové systémy, které zajistí špičkový obraz za každých okolností.

Pokud máte zájem o kamerový systém, přečtěte si náš článek, kde vám pomohu s výběrem.

Chci kamerový systém