Co je 2D a 3D dynamické snížení šumu (DNR) v bezpečnostní kameře?

2D a 3D (Dynamic Noise Reduction) je široce používaná technika zpracování obrazu ke snížení šumu. Možná jste na obrazovce viděli zrnité snímky, které ničí kvalitu obrazu a ztěžují viditelnost snímků. Technologie 2D/3D DNR využívá různé algoritmy a činí obraz vysoce kvalitním.

Jaké typy digitální redukce šumu existují?

 

K odstranění šumu ve video záznamu se používají dvě techniky.

2D DNR (také známá jako 2D redukce šumu)
3D DNR (také známá jako 3D redukce šumu)


Co je 2D DNR?


2D DNR je jednou z nejjednodušších technik pro odstranění šumu z videa. 2D redukce šumu odstraňuje šum z obrázků, ale je omezena na obrázky s nízkým rozlišením. 2D DNR nedokázala poskytnout výsledky v obrazech HD/HQ, kde obraz obsahuje spoustu pohybu a drobných detailů.

Jak funguje 2D DNR?

 

2D DNR je také známá jako technika „časové redukce šumu“. Funguje tak, že porovnává snímek videa.

Pixely každého snímku se porovnají s pixely dalšího snímku. Takže porovnáním intenzity a barev je šum detekován a tedy odstraněn. Vyvíjí algoritmy porovnáváním pixelů, ve kterých je šum detekován ve vzorcích.

Po identifikaci vzorů software přiřadí průměrnou intenzitu a barvu pixelu, který byl vystaven šumu. A Obrázek se vymaže.

Tato technika funguje dobře jen pro statický obrázek bez pohybu. Obrázky s pohybem mají více informací, a proto porovnávání snímků může způsobit rozmazání obrazu.

Algoritmus se pokusí co nejlépe určit, který odstín nebo intenzita je pro každý pixel nejpřirozenější, což může vést k rozmazání pohybu, i když může fungovat ve statickém prostředí bez pohybu.

Co je 3D DNR?

 

3D DNR je pokročilá technika redukce šumu. 3D DNR je docela zřetelné. Přestože obsahuje několik menších dočasných aspektů, označuje se jako technika „Redukce prostorového šumu“, protože porovnává a analyzuje pixely ve třech rozměrech. (Nejdříve dva rozměry obrázku, pak jeho třetí rozměr při porovnávání pixelů v rámci snímků.)

Různé algoritmy umožňují zvládnout 3D DNR podstatně rychleji než 2D DNR. V důsledku toho je tato technika preferována pro použití ve snímcích/video snímcích s vyšším rozlišením.

 

Jak funguje 3D DNR?


Systém porovnává pixely v jednom snímku při provádění 3D DNR. Pokouší se odstranit zrnitý vzhled jednoho snímku pomocí metod jako „střední filtry“ a „průměrné filtry“ ke snížení šumu v rámci jednoho snímku. Aby bylo možné detekovat jakýkoli pohyb ve videu, pak porovnává pixely snímek po snímku. (Pohyb se detekuje s přihlédnutím ke změnám jasu/barvy na stejné souřadnici pixelů ve dvou (nebo více) samostatných snímcích.)

 

Rozdíl mezi 2D a 3D DNR

 

Technologie 2D DNR pracuje na analýze záběrů po jednotlivých snímcích. 2D redukce šumu využívá algoritmus k identifikaci „špatných“ pixelů se šumem a jejich opravu.

3D DNR je velmi podobné 2DNR; počáteční zpracování je stejné. Ale 3DNR dodatečně analyzuje a porovnává rozdíly mezi po sobě jdoucími snímky, aby upravil pixely a zlepšil věrnost.

Technologie 3D DNR je lepší volbou pro pohyblivou grafiku. Je efektivnější při snižování šumu bez vytváření rozmazání pohybu, zatímco 2D DNR je lepší při dekódování a odstraňování šumu ze statických snímků.

2D+3D integrovaný přístup


Oba přístupy k redukci hluku, 2DNR a 3DNR, mají klady a zápory. Je lepší kombinovat obě technologie. Některé kamery je nemusí aplikovat současně, ale nabízejí uživateli možnost přepínat mezi 2D a 3D.