Kamerový systém na dům nebo na chatu. Jak jej vybrat?

Kamerový systém na dům je součástí zabezpečení osob i majetku v rodinném domě. Nemůžete mít oči všude. Kamery na dům však ano. Podobný problém řeší i majitelé nemovitostí, ve kterých se nezdržují stabilně. Kamerový systém na chatu přináší pocit větší dohledu nad objektem mimo vaši přítomnost.

Pokud se však v kamerových systémech nevyznáte, může být najít ten správný. Shrnuli jsme proto několik nejdůležitějších bodů, které vám při řešení problému jak vybrat kamerový systém na dům nebo chatu zaručeně pomohou. Dozvíte se:

  • otázky, které si před výběrem kamerového systému musíte ujasnit,
  • zda je rozdíl mezi kamerovým systémem na chatu a na rodinný dům,
  • kolik stojí kamerový systém,
  • jaké parametry zvážit při výběru kamerového systému na chatu/do rodinného domu.

kamery

Co si ujasnit výběrem kamerového systému na dům nebo na chatu?

K čemu budu kamerový systém používat?

Jinak řečeno – jaký objekt a v jakém rozsahu chcete monitorovat. Jde o trvale obyvatelnou nemovitost nebo se v její blízkosti nezdržujete? Potřebujete se zaměřit na interiér nebo exteriér? Jedná se primárně o monitoring bezpečnosti nebo budete dále zpracovávat i nějaké další výstupy?

Kolik kamer budu v rámci kamerového systému potřebovat?

Přemýšlejte nad tím, kde budou kamery umístěny a kolik jich vlastně budete potřebovat na pokrytí monitorovaného prostoru. Pozor však na to, abyste mysleli na místa, kde si chcete nebo musíte zachovat soukromí (sousedé, vybrané místnosti apod.).

 

SECURIA PRO TIP: Pokud si nevíte rady s tím, kolik kamer budete asi potřebovat, více informací jsme shrnuli v článku o výběru správného počtu bezpečnostních kamer.

Jak budu zpracovávat kamerové záznamy?

V tomto bodě je důležité vědět, zda chcete sledovat živé záběry (v reálném čase), nebo je archivovat a v případě potřeby si prohlédnout záznam. Rozhodující je také otázka, jak dlouho je plánujete uchovávat a jakým způsobem vyřešíte jejich úložiště. (například cloud, externí úložiště například formou disku a podobně).

Jakou úroveň monitorování potřebuji?

Zvažte, jaké funkce kamer budou pro vás benefitem a jaké naopak zbytečností. Jinak řečeno, zda kamerový systém do rodinného domu nebo na chatu musí mít detekci pohybu, možnost vypnutí/zapnutí kamer ze vzdáleného přístupu, pokročilé šifrování záznamů a přístupová rozšíření (pro více osob například).

Jak budu přenos nebo záznam sledovat?

Pokud řešíte kamerový systém, důležité je zajistit nejen vstup, ale také výstup ze systému. Jinak řečeno, jak budete přenos z kamer nebo záznam sledovat. Zobrazovacím zařízením může být PC/notebook/tablet nebo klidně i monitor a pohotový smartphone.

Kamerový systém na chatu versus kamerový systém na dům

Hlavní otázka zní: Je mezi nimi rozdíl?

Již výše jsme zmínili, že výběr monitorovacího objektu je klíčový. Právě od toho se potom odvíjejí další detaily. V tomto případě platí, že hlavní rozdíl je v míře obyvatelnosti objektu. Tak by se dalo předpokládat, že větší míru bezpečnosti by bylo dobré klást v místě, kde často nejste - tedy na chatě nebo v rekreačním objektu.

 

Do toho ovšem vstupuje rozměr velikosti majetku, který potřebujete chránit. Pokud se na to dívá z pohledu vandalismu a krádeže, dražší vybavení a osobní věci jsou většinou umístěny v rodinném domě. Kamerový systém na chatu by proto ovykle neměl vyžadovat pokročilé funkce. To všechno jsou však velmi specifické příklady. Obecně to můžeme shrnout následovně:

Jaký kamerový systém do domu?

Hlavním cílem takového kamerového systému je zajištění bezpečnosti obyvatel i majetku. Kamery jsou většinou promyšleně umístěny pro sledování vstupů do objektu nebo na pozemek, okolí domu a jiných důležitých částí. V rámci moderní domácnosti kamerové systémy fungují v rámci IoT (internet of things) nebo SMART technologií, kde komunikují s bezpečnostním systémem (alarmem), různými senzory nebo otevíráním/zavíráním vstupních dveří. Majitelé rodinných domů mohou sledovat přímý přenos nebo se záznam nahrává a ukládá na úložiště, ze kterého jej mohou v případě potřeby kdykoli prohlížet.

Kamerový systém pro monitorování bezpečnosti chaty

Kamerový systém na chatě zajišťuje nejen monitorování bezpečnosti chaty jako rekreačního objektu a jeho ochranu před případným vandalismem. V některých případech jej majitelé využívají také ke sledování okolní přírody, případně jako nástroj pro sledování zvěře, která může poškozovat okolní výsadbu. I když platí, že v některých chatách je monitorovací kamerový systém napojen na alarm, není to pravidlem. Investice a rozsah kamerového systému na chatu však nejčastěji závisí na hodnotě vybavení chaty nebo rekreačního objektu.

Kolik stojí kamerový systém na chatu nebo do rodinného domu?

Přesná cena samozřejmě závisí na množství faktorů. Nejčastěji se ovšem samotný kamerový systém do domu pohybuje ve stovkách eur. Je však třeba připočítat si k tomu instalaci (zejména u pokročilých kamerových systémů) a také zobrazovací zařízení, případně záznamové zařízení a jiné příslušenství k bezpečnostním kamerám, není-li součástí kamerového setu. Dále o ceně kamerového systému rozhoduje:

  • počet kamer,
  • typ kamer,
  • rozlišení,
  • pokročilé funkce,
  • technologie,
  • typ úložiště dat,
  • značka kamerového systému.

Jaké parametry sledovat při výběru kamerového systému?

Když už přibližně víte, jakým směrem se při výběru kamerového systému na rodinný dům nebo na chatu ubírat, při výběru konkrétního typu se snáze zorientujete podle následujících parametrů:

Rozlišení kamerového systému na dům/na chatu

V případě bezpečnostního monitorování objektu, který je pro vás prioritou (většinou rodinný dům), dbejte na detailní záznamy. Právě rozlišení rozhoduje o tom, jak detailní monitorování bude. Zaměřte se proto na vyšší rozlišení (4K, 5MPx a více). Pokud však budete kamery používat pro snadné sledování, například na chatu i její okolí, případně je váš rozpočet omezený, postačí i nižší rozlišení. Vyšší rozlišení však dokáže pokrýt i větší oblast, čili to v některých případech přímo ovlivňuje i počet potřebných kamer. Plus je třeba zvážit, že čím větší hodnoty rozlišení vyberete, tím detailnější budou také výstupy z kamer s nočním viděním.

 

SECURIA PRO TIP: Více o rozlišení a jak se v něm zorientovat jsme psali v článku, kde jsme porovnali záznamy z bezpečnostní kamery. Určitě vám pomůže najít odpovědi na vaše dotazy.

Typ kamerového systému na dům/na chatu

Zřejmě jste zachytili, že na trhu existuje několik typů kamerových systémů nebo kamer. Zatímco na jedné straně mluvíme o technologii, jako například IP kamery, PTZ kamery, WI-FI kamery, analogové kamery a pod. z jiného pohledu je důležité i umístění kamerového systému.

Vnitřní kamery na rodinný dům nebo na chatu

Vnitřní kamery mají za úkol sledovat interiér - v tomto případě chaty nebo rodinného domu. Mohou být nadesignovány velmi diskrétně, aby v případě vloupání nebylo hned na pohled jasné, že je objekt monitorován. Na druhé straně přítomnost kamer v rodinném domě nebo na chatě může působit velmi neosobně a rušivě. Tyto kamery se nevyznačují odolnou konstrukcí, což ovlivňuje také jejich cenu směrem dolů, avšak vyvážit to lze jinými doplňkovými funkcemi.

Venkovní kamery na dům nebo na chatu

Vnější kamery naopak mohou působit klidně jako pěst na oko. To často prospívá ik odrazení před vandalismem a je to také důvodem, proč mnozí majitelé chat nebo rodinných domů zvažují koupi atrapy kamery. Pokud však chcete okolí své nemovitosti sledovat opravdu, vězte, že reálné venkovní kamery musí být odolnější. Důvodem je právě jejich umístění a povětrnostní vlivy, kterým musí odolávat.

kamery_na_dome_vonkajsie

Funkce kamerového systému 

Posledním důležitým bodem, který rozhoduje při výběru kamerového systému na dům nebo na chatu, je to, co dokážou kamery navíc. To znamená, jaké mají funkce. Mezi ty nejdůležitější patří:

  • nahrávání zvuku,
  • detekce obličeje,
  • detekce pohybu,
  • detekce člověka,
  • noční vidění,
  • duální osvětlení,
  • a jiné.

Při výběru zvažte, zda je reálně potřebujete, protože jejich přítomnost ovlivňuje cenu kamerového systému, ale zároveň zlepšuje i jeho výkonnost. V ideálním případě se poraďte s odborníky na kamerové systémy. V Securia Pro nejen rádi zodpovíme vaše specifické otázky, ale pomůžeme vám s výběrem toho nejvhodnějšího kamerového systému do rodinného domu nebo na chatu.