Výhody a nevýhody instalace analogových bezpečnostních kamer

 

Analogové bezpečnostní kamery jsou mezi kamerovými systémy velmi oblíbené. Vytváří video záznam a odesílají jej přímo do rekordéru pro zpracování a uložení. Jsou efektivním bezpečnostním kamerovým systémem za rozumnou cenu.

 

Jaké konkrétní komponenty je zapotřebí koupit pro váš domácí bezpečnostní systém? To bude záviset na vaší konkrétní situaci. Například rodinný dům vyžaduje jiné zabezpečení, než byt. Zde je seznam vybavení, které je však užitečné téměř v každé situaci:

Jak fungují analogové kamery?

Zjednodušeně řečeno; analogové bezpečnostní kamery fungují tak, že zaznamenají záběry před jejich přenosem v analogovém signálu přes koaxiální kabely do digitálního videorekordéru, který zpracuje příchozí záběry na digitální data a uloží je. Uvnitř zmiňovaného rekordéru jsou video data komprimována do formátu souboru, ke kterému lze přistupovat později a uložena na pevném disku nebo podobném úložném hardwaru. Z technického hlediska se analogové kamery používané k zabezpečení skládají z těchto částí:

  • Objektiv
  • Obvodová deska
  • Skleněný kryt
  • Vnější kryt
  • Obrazový snímač
  • Montážní konzola
  • Napájecí a koaxiální porty

Stejně jako jiná elektronika, všechny tyto části kromě skleněného krytu a portů, jsou umístěny uvnitř kamery. Uživatel bude kromě samotné kamery také potřebovat koaxiální kabel, napájecí adaptér. Na rozdíl od novějších kamer, například IP, vyžadují analogové kamery kabelové připojení. Nelze je připojit bezdrátově. Držák je nezbytný pro jakoukoli instalaci, protože drží zařízení na svém místě.

 

Pokud bychom chtěli analogové kamery porovnat s novými typy bezpečnostních kamer, zjistíme, že nám analogová technologie nabízí působivou funkčnost, a přes starší design se vyrovná novějším produktům. Není divu, že mnozí majitelé kabelových bezpečnostních kamerových systémů, kteří svůj kamerový systém sestavili z analogových kamer, jsou spokojeni s výkonem svého systému i po mnoha letech. Vzhledem k věku však takovým zařízením mohou chybět moderní funkce, které mnozí považují za samozřejmost. Zde je několik příkladů:

 

Výhody analógových kamer 

  • Jsou cenově dostupné
  • Nelze je hacknout/nabourat se do systému
  • Nepotřebujete neustálé aktualizace
  • Dlouhá životnost
  • Dobré záběry při slabém osvětlení

Nevýhody analógových kamer 

  • Dražší nebo náročnější instalace
  • Mají méně moderních funkcí
  • Kamery musí být montovány
  • Mohou mít zrnité nebo rozmazané záběry

 

Analogové kamery jsou konstruovány tak, aby měly dlouhou životnost. A co je ještě lepší, jejich cena je velmi příznivá. Moderní alternativy jsou cenově náročnější. Dokonce i tehdy, pokud k ceně kamery zahrneme i cenu příslušenství a montáže. Přestože jsou analogové kamery spolehlivé, mají i nevýhody. Dvě nejvýraznější jsou nedostatek moderních funkcí a fyzická instalace. Pokud jde o  rekordér, videozáznamy přijaté tímto zařízením mohou být v některých příkladech lepší, zejména při slabém osvětlení. Přesto může být video záznam z analogového signálu ve většině případů více rozmazaný nebo zrnitý, než u IP kamer. Musíte si také dobře naplánovat, kam kamery umístíte, a kudy povedou kabely.

 

Jaký je rozdíl mezi digitálními a analogovými bezpečnostními kamerami?

 

Rozdíl mezi digitálními a analogovými kamerami je ve zpracování příchozích videozáznamů. Zjednodušeně řečeno, analogový systém je určen pro systémy starší generace a digitální je určen pro moderní systémy.

Analogové bezpečnostní kamery vyžadují standardní koaxiální kabely, digitální videorekordér a konektory. Digitální kamery vyžadují standardní ethernetové kabely), síťový videorekordér a jiný typ konektorů .

Kromě toho, digitální kamery obvykle nabízejí více vestavěných funkcí, zatímco analogové kamery jsou mnohem jednodušší, pokud není uvedeno jinak. Jak bude uvedeno níže, různé typy analogových bezpečnostních kamer mají alternativní funkce založené na specifickém designu, který má každá z nich.

 

 

Jaký je rozdíl mezi analogovými a HD kamerami?

Když chceme porovnat klasické analogové kamery a analogové HD kamery, HD kamery vytvářejí více údajů ve videozáznamech, které přenášejí do připojeného rekordéru. HD kamery nebo kamery s vysokým rozlišením jsou v podstatě pokročilejší verzí základního analogového zařízení. Kromě toho, zatímco základní analogová kamera může být spárována s HD DVR, opak nemůže být pravdou. Ti, kdo chtějí vylepšit svůj starý kabelový bezpečnostní kamerový systém, by měli začít záznamníkem.

 

 

Jaké jsou nejlepší rekordéry pro analogové kamery?

Volba nejlepšího záznamníku konkrétně pro Vás závisí na tom, zda již máte nainstalován bezpečnostní kamerový systém nebo uvažujete o návrhu budoucí instalace. Obecně by se dalo říci, že ti, kteří chtějí upgradovat starý kabelový bezpečnostní kamerový systém, by si měli vybrat HD DVR nebo hybridní videorekordér.

 

Naopak ti, kteří chtějí koupit nový rekordér a zároveň instalovat analogové kamery, by měli sáhnout po hybridním videorekordéru. Taková možnost může nejen pomoci poskytnout majiteli nejlepší videozáznam, ale také poskytnout kompatibilitu s budoucími a moderními bezpečnostními kamerami.

 

Mohou analogové kamery a systémy používat software?

Ne, analogové kamery samy o sobě neobsahují software.

 

 

Mají analogové kamery IP adresy?

Ne, analogové kamery samy o sobě neobsahují adresy internetového protokolu, protože nemají síťové rozhraní.

 

Mohou být analogové kamery hacknuté?

Zatímco moderní bezpečnostní kamery mohou být zranitelné vůči kybernetickým útokům, analogové kamery jsou téměř odolné vůči kybernetickým hrozbám, pokud nejsou fyzicky a přímo přístupné. Důvodem je, jak je uvedeno výše, analogové kamery obvykle nemají software ani IP adresu. Kromě toho, když tato zařízení nejsou připojena k internetu, jsou velmi odolná vůči kybernetickým hrozbám.

 

Kolik stojí analogová kamera?

Majitelé domácností a malých firem, kteří hledají cenově dostupný bezpečnostní kamerový systém, často sahají po analogových kamerách. Cena jedné kamery může být již od pár desítek eur. K ceně kamery je ale třeba připočítat také cenu příslušenství, rekordéru, pevného disku a montáže.

 

Kontaktujte Securia Pro ještě dnes pro více informací o možných setech nebo produktech, které vám můžeme nabídnout.