Kamerový systém: Jak si vybrat ten nejlepší?

Kamerový systém je soubor komponent, včetně kamer a zařízení pro záznam, díky kterému můžete zvýšit bezpečnost objektu . Ať už je to domácnost nebo firma, kamerové systémy dnes spolehlivě slouží jako prevence před krádeží a vandalismem a pomáhají v jejich řešení. Stojíte právě před otázkou, jak vybrat kamerový systém a nevíte si rady? Čtěte dál. Krok za krokem vás provedeme výběrem a zodpovíme vaše dotazy .

Jaký je rozdíl mezi kamerou a kamerovým systémem?

Zatímco kamera představuje jedno zařízení, které snímá a zaznamenává okolí objektu, v případě kamerového systému jich je více. Podle počtu kamer si můžete vybrat 2-kamerové systémy, 4-kamerové systémy, či dokonce například až 24-kamerový systém pro rozsáhlejší objekt a okolí. Ty jsou navzájem propojeny s monitorem a záznamovým zařízením, které záznam ukládá.

Securia Pro kamera

Výhody kamerového systému

Výhodou kamerového systému, na rozdíl od jedné kamery, je jeho rozsah. Kamerové systémy díky většímu množství kamer pokrývají větší záběr a různé úhly v exteriéru nebo interiéru. Právě z toho důvodu se nejčastěji používají v prostorách obchodních center, bank nebo velkých prostorách, kde je monitorování náročnější. Venkovní kamerové systémy jsou zase skvělým pomocníkem pro sledování budovy z každého potřebného úhlu.

Zároveň má kamerový systém často doplňkové funkce, jako např. noční vidění, snímání teploty a detekci pohybu. Je tak ideálním řešením pro sledování v reálném čase nebo pořízení záznamů v případě narušení bezpečnosti nebo jakýchkoli nesrovnalostí.

Venkovní kamerové systémy – jaké typy známe?

Zatímco jedno rozdělení kamerových systémů přihlíží k počtu kamer, kamerové systémy jsou rozdílné iz pohledu technologie, napájení nebo speciálních funkcí, které využívají. Známe například:

Analogový kamerový systém

Analogové kamery jsou základem AHD (analogových) kamerových systémů. Principem fungování takového kamerového systému je přenos signálu z kamery do záznamového zařízení pomocí koaxiálního kabelu. Pro zobrazení nebo přehrání si záznamu je třeba záznamové zařízení (rekordér) propojit s monitorem nebo TV. Moderní AHD kamerové systémy si můžete zvolit v různém rozlišení (například 2 Mpx nebo 8 Mpx kamerové systémy), podle požadované kvality obrazu.


Výhody analogových kamerových systémů

  • cenová dostupnost
  • jednoduchá instalace
  • snadná údržba

 

IP kamerový systém

Princip IP kamerových systémů spočívá v digitálním formátu, ve kterém je snímání zpracováno a ukládáno. Ve formě digitálního signálu jej přenáší na záznamové zařízení (rekordér) nebo cloudové úložiště. IP kamery jsou propojeny se zařízením kabelem nebo bezdrátově na základě Wi-fi technologie. Díky novým technologiím lze záznam z IP kamerového systému prohlížet nejen na monitoru, ale také v rámci internetového prohlížeče nebo v aplikaci v chytrém telefonu. Rozhodnete-li se pro tento typ kamerového systému, také budete stát před volbou rozlišení. Příkladem jsou 3 Mpx IP kamerové systémy, ale také sety s 5 Mpx nebo 8 Mpx rozlišením.

Výhody IP kamerových systémů

  • vysoké rozlišení a kvalitní obrazový výstup
  • snadná konfigurace a ovládání
  • možnost vzdáleného přístupu

 

NÁŠ TIP: Zajímá vás detailnější srovnání výhod a nevýhod analogových a IP kamerových setů? Zpracovali jsme ho v článku v našem blogu.

PTZ kamerové systémy

PTZ kamerový systém (Pan – Tilt – Zoom) umožňuje ovládání plně otočné kamery v reálném momentu. Horizontální, vertikální a dokonce is přiblížením. Základem takového kamerového setu je 360° kamery a se záznamovým zařízením komunikuje kabelem nebo pomocí Wi-fi signálu. Zobrazit výstup lze na monitoru, v prohlížeči nebo v aplikaci. Největší výhodou takových kamerových systémů je rychlá schopnost kdykoli si snímání přizpůsobit a zároveň pokrýt velký rozsah v interiéru nebo exteriéru. Z pohledu instalace jsou však o něco náročnější.

Okrem tohto najzákladnejšieho rozdelenia poznáme ešte niekoľko typov kamerových systémov, ktoré sa opierajú najmä o špeciálne funkcie samotných kamier. Sú to napríklad:

  • termální kamerové systémy
  • kamery se zvukovým záznamem
  • kamery s osvětlením
  • širokoúhlé kamery 

Objekt je monitorován kamerovým systémem. Jak jej ale vybrat?

Výběr kamerového systému není věc, kterou lze zobecnit. Každý objekt má svá specifika a každý majitel své vlastní nároky a požadavky na úroveň monitorování a různé jiné funkce kamer. Proto je rozhodně na místě obrátit se při výběru na spolehlivého prodejce kamerových systémů, který najde ideální řešení přesně pro vás.

Abyste však byli v obraze a alespoň částečně zúžili svůj záběr, zde je několik důležitých faktorů a otázek, které výběr ovlivňují.

Monitorované kamerovým systémom

Podle čeho vybrat se vybírá počet kamer v kamerovém systému?

Důležitá je zejména velikost a rozloha prostoru, který chcete monitorovat. Čím je větší, tím je požadavek na počet kamer vyšší. Ve většině případů navíc platí, že má prostor svá specifika, která určuje půdorys a vzájemné uspořádání s jinými objekty. Dostupnost prostoru je proto pro počet kamer rozhodující. Stejně jako riziková místa (vstupní brány, exteriérové dveře apod.), která je třeba snímat například z více pohledů a úhlů. Více kamer automaticky přináší také vyšší kvalitu záznamů. To, co je ovšem v mnoha případech rozhodující, je cena kamerového systému.

Cena: Kolik stojí kamerový systém?

Cena samozřejmě úzce souvisí s typem, který si vyberete. Jak jsme zmiňovali výše, ekonomicky dostupnější variantou je analogový kamerový systém. Pokud však chcete kamerový systém propojit například se svým mobilním telefonem a v reálném čase sledovat okolí domu, i když zrovna sedíte s přáteli na kávě, IP kamerový systém je tím správným řešením pro vás. Počítejte také s přímou úměrou v rámci rozlišení a doplňkových funkcí. Cenu ovlivňuje i počet kamer v systému a také jeho odborná instalace.

 

 

Jakou kvalitu záznamu potřebujete?

Kvalitní kamerový systém = kvalitní záznam. Tak jednoduché to ale není. Někomu možná postačí nálepka objekt je monitorován kamerovým systémem, jiný potřebuje „jen“ sledovat širší okolí a nepotřebuje vymoženosti, jako například přiblížení (zoom) v reálném čase nebo aktivaci systému v momentě, kdy nastane ve snímané oblasti nějaký pohyb. Jsou však i případy, kdy je zapotřebí vyšší míra ostražitosti (hlídané budovy, banky apod.). Tehdy je kvalitní záznam základní důkazní materiál, který dokáže usvědčit narušitele. Důležitými parametry v případě kvality je rozlišení, citlivost kamery, kvalita objektivu, komprese videa, rychlost snímků a podobně.

Tyto a další důležité parametry nakonec hodně vypovídají io samotném kamerovém systému. Dříve, než se tedy pro některý rozhodnete nebo se půjdete při výběru poradit, zorientujte se v nich.

Jaké parametry ovlivňují výběr kamerového systému?

Rozlišení kamer

Rozlišení kamer v kamerovém systému mluví prioritně o tom, jaký bude obraz kvalitní. Vyšší rozlišení přináší ostřejší a detailnější obraz ve větší vzdálenosti. Abyste si to uměli představit na konkrétním případě, porovnejte si náhledy na záznam z 1 Mpx, 2 Mpx a 4 Mpx kamery v našem článku.

Rozlišení

TV řádky

Šířka (horizontální)

Výška (vertikální)

Rozlišení v pixelech

D1

720TV

720

480

0,345 MPx

960H

960TV

960

480

0,460 MPx

HD

 

1280

720

1 MPx

FullHD

 

1920

1080

2 MPx

4K

 

3840

2160

8 MPx

1MPx

 

1280

720

1 MPx

2MPx

 

1920

1080

2 MPx

3MPx

 

2048

1536

3 MPx

5MPx

 

2592

1944

5 MPx

8MPx

 

3840

2160

8 MPx

12MPx

 

4608

2592

12 MPx

Citlivost kamery

V souvislosti s její schopností zachytit světlo. Citlivější kamera dokáže spolehlivě zpracovat světlo i při zhoršených podmínkách a zajistit tak stále kvalitní záznam, ze kterého lze vyčíst v případě potřeby detaily.

Parametry objektivu a úhel kamery

Čím menší objektiv v milimetrech, tím větší úhel záběru kamery (ohnisková vzdálenost). U pevných objektivů je tento parametr neměnný. Existují však i objektivy, kde lze nastavovat ohniskovou vzdálenost manuálně nebo v rámci zoomu elektronicky.

Archivace záznamů

Jak dlouho bude potřebovat kamerové záznamy ukládat a skladovat? Možná se to nezdá, ale i tento faktor ovlivňuje to, jaký typ nebo dokonce který model kamerového systému si vyberete. Záznamovým zařízením může být rekordér nebo dnes klidně i cloudové řešení, které můžete podle potřeby kapacitně navyšovat. Pomocnou ruku pro zjištění toho, jak velký disk potřebujete pro určitý počet dní záznamu, vám podá naše kalkulačka kapacity HDD pro kamerové systémy.

Sledování a přístup k záznamům

Dnes už opravdu není třeba zapínat počítač, když si chcete prohlédnout záznam z kamerového systému z předešlého dne. Díky moderním technologiím a stále kvalitnějším kamerovým systémům můžete sledovat reálné dění před vchodovými vraty klidně i ve svém mobilu. Před jeho výběrem tedy popřemýšlej, jaké nároky na přístup k záznamům máte a nezapomínejte nad moderními technologiemi, které přinášejí raketovým tempem inovace i v oblasti kamerových systémů.

Věříme, že jste díky tomuto článku nabyli alespoň základní přehled o tom, jaké typy kamerových systémů známe a také orientaci při výběru toho nejlepšího kamerového systému. Pokud si stále nejste jisti, v Securia Pro vám rádi podáme pomocnou ruku.

Máte zájem? Podívejte se na naši nabídku

NABÍDKA KAMEROVÝCH SYSTÉMŮ