Wi-Fi kamera: 5 tipů, jak vybrat tu správnou

Wifi kamera je pohodlné řešení, jak monitorovat domácnost i firmu. Zorientovat se v množství druhů a vybrat si takovou, která odpovídá vašim požadavkům, není jednoduché. Připravili jsme proto poradenský článek, který vám podá pomocnou ruku. Dozvíte se:

 

  • jak funguje wifi kamera,
  • jaké jsou výhody wifi kamery,
  • jaké druhy wifi kamery máte na výběr,
  • jak správně vybrat wifi kameru a nepopálit se.

 

Wi-Fi kamery - jaký je jejich princip a výhody?


V našem blogu naleznete velké množství článků věnovaných kamerovým systémům. O wifi kamerách jsme již psali ve spojitosti se zabezpečením balkonu a dokonce i speciálním nastavením, díky kterému se wifi kamera otáčí za objektem. Pokud ovšem právě přemýšlíte nad koupí kamery a zvažujete právě bezdrátový typ, je tento článek určen právě vám.

Jak funguje Wi-Fi kamera?

Wi-Fi kamera umožňuje zachytit obrazový a zvukový materiál a přenášet jej pomocí bezdrátového spojení. I proto Wi-Fi kamery naleznete také pod označením bezdrátové. Zařízení, do kterého kamera přenáší videozáznam a audio záznam je obvykle chytré zařízení - telefon nebo tablet, ale může to být také počítač. (notebook).

Jak to celé probíhá?

Pomocí snímacích prvků (kamera a mikrofon) zachycují wifi kamery obraz a zvuk v okolí. Wifi kamery můžeme rozdělit na ty, které jsou určeny pro vnitřní použití, a ty, které lze použít v interiéru i exteriéru. Zachycená data jsou následně překlopena do digitálního formátu a pomocí bezdrátového propojení odeslána do zobrazovacího zařízení. Podle potřeby je tak možno sledovat přímý přenos nebo záznam z wifi kamery.

Výhody Wi-Fi kamery 

Wi-Fi kamery nabízejí díky způsobu, jakým fungují velké množství výhod. Pokud jste ve fázi, kdy zvažujete, jaký typ kamery nebo kamerového systému koupit, budou vás zajímat zejména tyto benefity:

Wi-Fi kamery jsou bezdrátové

To znamená žádné bourací práce, tahání kabelů pod novou omítkou nebo jiné stavební úpravy. Obraz i zvuk se přenáší bezdrátově. Kameru tak můžete umístit tam, kde vám to nejvíc vyhovuje.

Díky Wi-Fi kameře sledujete přenos v reálném čase

Technologie, na jejichž základě wifi kamery fungují, umožňují sledovat přenos obrazu a zvuku přesně v tom momentě, kdy se i reálně děje. Díky tomu můžete zasáhnout v případě narušení bezpečnosti nemovitosti nebo vandalismu prakticky okamžitě.

Rychlá a nekomplikovaná instalace

Mnohé Wi-Fi kamery nebo bezdrátové kamerové sety se instalují a ovládají jednoduše. Díky speciálním aplikacím, které jsou součástí jejich dodání, dokonce intuitivní. Technicky zručnější majitelé rodinných domů nebo firem si tak zvládnou nainstalovat Wi-Fi kameru i sami.

Možnost zálohování dat

Pokud naopak nemáte čas sledovat přenos z Wi-Fi kamery v reálném čase, klidně si dění můžete podle potřeby přehrát ze záznamu. Ukládání dat na cloudové řešení nebo paměťovou kartu oceníte ve chvíli, kdy budete potřebovat zpětně dohledat konkrétní záznamy.

WiFi kameru můžete ovládat vzdáleně

Znamená to, že pro nastavení, jako například změna úhlu kamery, možnosti snímání nebo nahrávání, nemusíte být fyzicky přítomen u kamery. Stačí nastavení vyřešit i vzdáleně.

IoT nebo SMART domácnost

Wi-Fi kamery jsou nejčastěji součástí takzvaných smart domácností nebo soustavy IoT (Internet of Things). Díky tomu, že jsou kompatibilní se spoustou ostatních SMART prvků, si můžete domácnost nebo firmu přizpůsobit dle svých požadavků (například spustit alarm při detekci pohybu a podobně).

Wi-Fi kamery mají bezpečnostní ochranu

Dnes nejsou žádnou raritou bezpečnostní ohrožení týkající se kamerových systémů nebo záznamů. Pokročilé Wi-Fi kamery však disponují funkcemi jako dvoukrokové ověření a možnost nastavit přístupová hesla uživatelů.


Pokročilé funkce bezdrátových Wi-Fi kamerových setů

Wi-Fi kamery kromě výše uvedených funkcí ve vyšších řadách splňují i nároky na pokročilejší funkce. Příkladem je noční vidění, díky kterému spolehlivě kamera snímá obraz i ve zhoršené viditelnosti. Pro více uživatelů je velmi praktická funkce sdílení záznamů mezi další lidi, případně bezpečnostní složky při řešení narušení objektu.

Jaké druhy Wi-Fi kamery máte na výběr?

Na trhu je několik druhů Wi-Fi kamer. Dříve, než vám shrneme nejdůležitější rady, podle čeho se řídit při výběru bezdrátové kamery, nabízíme přehled těch nejžádanějších. Odlišují se svou konstrukcí, funkcemi a účelem, pro který se používají.

Wi-Fi kamery do domácnosti

Domácí bezdrátová kamera nabízí možnost, jak nepřetržitě nebo podle potřeb monitorovat interiér domu nebo bytu. Můžete ji umístit do vstupní haly nebo na jakékoli jiné strategické místo, které vám umožní pozorovat domácnost ve zvoleném úhlu. Tyto Wi-Fi kamery mohou mít noční vidění a jako bonus také detekci pohybu.

wifi_kamera_domacnost

Wi-Fi kamera do firmy nebo komerčního prostoru

Wi-Fi kamery montované do firem, administrativních budov, obchodních center a podobných komerčních prostor, na rozdíl od těch domácích, přicházejí s pokročilejšími vymoženostmi. Příkladem je funkce rozpoznávání obličeje nebo snímání s extra vysokým rozlišením.

Venkovní Wi-Fi kamera

Venkovní Wi-Fi kamery jsou v porovnání s těmi vnitřními o něco odolnější. Jelikož jsou namontovány přímo na vnější straně budovy, případně v zahradách nebo na parkovištích, musí zvládnout i náročnější povětrnostní podmínky. Jsou specifické svými funkcemi, například širším úhlem záběru.

Solární Wi-Fi kamery

Největší výhodou solárních Wi-Fi kamer je nezávislost na elektrickém proudu. Solární Wi-Fi kamera funguje na principu sluneční energie. Můžete ji tedy umístit kamkoli, mimo dosah elektrické sítě. Wi-Fi kamery na solární pohon oplývají dlouhou výdrží a zároveň jsou skvělou volbou v případě, že přemýšlíte ekologicky.

Mini Wi-Fi kamery 

Výhodou mini Wifi kamer je jejich kompaktní velikost. To je předurčuje k používání v místech, kde byste nechtěli, aby byla kamera viditelná a budila podezření, že je prostor monitorován. Příkladem jsou různé mini Wi-Fi kamery zabudované v částech zařízení, ale klidně i předmětech běžného užívání.

Speciální Wi-Fi kamery podle použití

Kromě výše uvedených typů a druhů kamer se můžete setkat se speciálními druhy, které se používají pro konkrétní typ monitorování. Příkladem jsou Wifi kamery monitorující dětský pokoj během spánku dětí nebo klidně i oblíbené Wi-Fi kamery do auta.

Jak vybrat Wi-Fi kameru?

Potvrdilo se vám právě, že je Wi-Fi kamera přesně ten typ kamery, který potřebujete? V tom případě vám zbývá poslední - vybrat tu správnou. V Securia Pro roky pomáháme našim zákazníkům při výběru kamery nebo kamerového setu. Shrnuli jsme proto pro vás body, které byste měli zvážit dříve, než se pro jednu z nich rozhodnete.

1. Vybírejte Wi-Fi kameru podle použití

Prvním krokem je umístění a použití kamery. Už to vám napoví, jestli se pohybovat v sortimentu venkovních Wi-Fi kamer, solárních Wi-Fi kamer nebo domácích bezdrátových kamerových setů. Podle použití víte, jestli vás zajímají kamery pro komerční účely (obchody, interiéry budov, sklady apod.) nebo hledáte specifickou kameru – například mini WiFi nebo kameru do auta.

2. Kvalita obrazu a zvuku je důležitá

A to zejména v případě, že máte vyšší požadavky na rozpoznávání detailů v záznamech. Zaměřte se proto na rozlišení Wi-Fi kamery a parametry mikrofonu. 

  • Pro standardní monitorování domácnosti nebo firmy postačí kamery s rozlišením od 480 pixelů do 720 pixelů.
  • O třídu lepší je takzvané vysoké rozlišení (HD nebo Full HD), které v parametrech 720 až 1080 pixelů dokáže rozlišovat detaily obličeje.
  • Ultravysoké rozlišení (UHD), označované také zkratkou 4K je vhodné pro opravdu vysoké nároky na detaily snímání a nahrávání obrazu a zvuku.
  • Nejvyšší příčku obsadilo rozlišení s označením 8K, které se využívá pro speciální profesionální účely, například výzkum nebo špionážní služby.

3. Kompatibilita Wi-Fi kamery s ostatními zařízeními

Mluvíme zejména o operačním systému, se kterým by měla Wi-Fi kamera bez problémů komunikovat. Při výběru bezdrátového wifi kamerového setu si proto ověřte, zda je kompatibilní s OS vašeho tabletu, samrtfonu nebo jiného zobrazovacího zařízení (nejčastěji Android nebo IOS).

4. Které funkce Wi-Fi kamery využijete?

Mnohé z nich jsme již výše zmínili. Detekce obličeje, noční vidění, nastavení úhlu snímání kamery, sdílení záznamů atp. Při výběru Wi-Fi kamery je důležité popřemýšlet nad tím, které reálně využijete. Spolu s přídavnými funkcemi stoupá totiž také cena Wi-Fi kamery.

6. Kolik stojí Wi-Fi kamera?

To je otázka, která zajímá téměř každého zákazníka. Cena se pohybuje v průměru od desítek po stovky, dokonce až tisíce eur. Platí však, že pokud si ujasníte výše zmíněné body, dostanete se na přibližnou cenovou hladinu, kde rozdíl může způsobovat například značka Wi-Fi kamery nebo speciální cenová nabídka. Máte-li určený rozpočet, doporučujeme najít kompromis mezi vaším budgetem a případnou vyšší cenou kamery. Zejména v případě, jsou-li speciální funkce nebo vyšší rozlišení Wi-Fi kamery pro vás nezbytností.


Podařilo se vám zorientovat se v nabídce bezdrátových kamerových setů nebo samotných Wi-Fi kamer? Věříme, že i díky našim tipům najděte přesně takovou, která splní vaše nároky. Širokou nabídku kamer skladem a poradenství od profesionálů naleznete na www.securiapro.cz