Jak správně realizovat kabeláž na bezpečnostní systémy (alarm, kamerové systémy)

Aby bylo možné správně nainstalovat bezpečnostní systém, kamery nebo alarm, je třeba, aby kabeláž byla správně zapojena a splňovala určité normy pro správné fungování těchto systémů. Proto se doporučuje, aby se kabeláž realizovala pod dohledem odborníka. Pokud jste se rozhodli realizovat kabeláž svépomocí, připravili jsme si pro vás instruktáž, která by vám mohla pomoci.

Umístění koncových prvků (alarm)

Při elektronickém zabezpečovacím systému (alarmu) platí zásada, že výška montáže infračervených pohybových senzorů je přibližně 2m od podlahy, nejčastěji se toto zařízení umísťuje do rohu místnosti. Detektor pohybu by měl zaznamenávat co největší plochu místnosti při každém případném vstupu, zároveň by detektor neměl směřovat ke zdroji vytápění. Chcete-li do alarmu implementovat inteligentní řízení jako například ovládání garáže, je součástí alarmu venkovní siréna, která by měla být umístěna na viditelném místě ve výši alespoň do tří metrů (dle normy 2,8m) a měla by být nasměrována na cestu. Klávesnice systému se většinou umísťuje dovnitř na libovolné místo. Ústřednu je důležité umístit do objektu na bezpečné místo, kde se předejde narušení nebo poškození kabeláže. Umístění a instalace pohybových nebo jiných detektorů a vypracování projektu bezpečnostního systému se doporučuje zrealizovat odborníkem nebo firmou, která má certifikát od výrobce a povolení od krajského policejního sboru.

 

Umístění koncových prvků (kamerový systém)

Kamery jsou montovány na místa, kde je třeba zajistit dohled nad objektem. Pro plné využití by se kamery neměly umísťovat na místa, kde není přiměřené osvětlení (například tak, aby nezabíraly silné protisvětlo, čímž by se výrazně ovlivnila viditelnost kamery). Důležité je, aby kamery nemonitorovaly jiný pozemek a tím nezasahovaly do soukromí jiných lidí. Každý systém, který monitoruje prostor přístupný veřejnosti, musí splňovat kritéria dané zákonem č. 363/2005 z.z o ochraně osobních údajů. Proto je třeba vypracovat i bezpečnostní projekt, který vám může vypracovat instalační firma kamerové techniky.

Druh zvolené kabeláže:

Pro správné fungování bezpečnostních systémů je důležité mít přiměřenou kabeláž. Jak u elektronických zabezpečovacích systémů (alarmů), tak i u kamerových systémů je klasickou a kvalitní variantou FTP kabel. Šetřit na kabelech se nevyplatí, hlavně když je vaše kabeláž například ve stěně a má fungovat roky a riskovat, že ji budete muset za krátký čas vyměnit se opravdu nevyplatí. Proto je důležité mít kvalitní kabely. Je třeba si dávat pozor na levné varianty, které obsahují tenčí nebo méně žilek, nebo jsou izolovány levnou umělou hmotou.

U elektronického zabezpečovacího systému, alarmu

Každý prvek EZS (detektor pohybu, siréna, alarm, detektor rozbití skla) potřebuje jeden FTP kabel. Na jeden kabel lze napojit několik prvků využitím odporů nebo kabelových smyček, ovšem jednodušší, levnější a časově méně náročná možnost je každý prvek napojit na svůj vlastní kabel. Důležité je každý kabel na koncích označit, abyste měli přehled, který kabel patří ke kterému prvku EZS. Všechny kabely vedou k ústředně EZS a doporučuje se nechat rezervu alespoň 1m na obou koncích kabelů. K ústředně EZS je třeba přivést i silový kabel CYKY-J 3x2,5 vedený na samostatný jistič v elektrickém rozvaděči označený EZS. Důležitá součást je i připojení PCO (pult centrální ochrany). Tento kabel třeba také dovést k ústředně EZS, v případě že to je telefonní linka.

U kamerového systému

Každá kamera má jeden FTP kabel. Kamery umístěné venku potřebují exteriérový FTP kábel, který je černé barvy a má silnější obvodovou izolaci, čímž je odolnější vůči vnějším podmínkám (povětrnostní podmínky, UV záření, atd). Všechny kabely z kamer ústí do racku, případně na místo, kde je záznamové zařízení. Pro záznamové zařízení, pokud je to možné, je vhodné připravit i samostatný el. okruh, nelze zapomínat na silové napájení 230V. Na FTP kabeláž je možné nainstalovat i digitální IP kamery.  Koaxiální kabel je alternativa pro AHD kamerové sety. Je to levnější varianta než FTP kabel.  Dalším vývojem se předpokládá, že ceny IP kamer se budou pohybovat na stejné úrovni jako dnešní analogové kamery. Může se tedy stát, že po dožití vašich analogových kamer nebudete mít možnost s koaxiálním kabelem přejít na IP kamery.

 

Věříme, že Vám tento krátký článek pomohl při výběru správné kabeláže pro vaše zařízení. Avšak při montáži vaší kabeláže doporučujeme pomoc odborníka. Při jakýchkoliv pochybnostech nebo otázkách nás neváhejte kontaktovat.