Výběr správného počtu bezpečnostních kamer

Kolik kamer budu potřebovat? Odpověď na tuto otázku bude záviset na vašich osobních potřeb a preferencí. Vhodné množství bezpečnostních kamer se může lišit v závislosti na velikosti vašeho domova nebo firmy. Bezpečnostní kamery jsou důležitou součástí každého bezpečnostního systému.

Chcete-li odradit vetřelce nebo zloděje, potřebujete více venkovních kamer. Pokud potřebujete dohlížet na rodinu, domácí mazlíčky nebo pečovatele, pak budete chtít více kamer, které pokrývají interiér vašeho domova.

Pokud jde o plánování vlastního bezpečnostního kamerového systému, je třeba zvážit zejména:

  • Počet kamer
  • Funkce každé kamery
  • Okolní infraštrukturu
  • Místo umístění jednotlivých kamer

Pro domácí video monitorovací systém potřebuje většina lidí 2 až 6 bezpečnostních kamer. Pokud je to pro firmu, může to být více, v závislosti na velikosti nemovitosti, nejčastěji je to však 8 až 16 kamer.

Vnitřní bezpečnostní kamery

Vnitřní kamera vám umožní mít přehled o všem, co se děje ve vašem domě tím, že vám poskytuje živý přenos. Zaznamenané záběry mohou sloužit i jako důkazy v případě vniknutí, krádeže nebo vandalismu.

Vnitřní kamera vám také umožní zůstat ve spojení s rodinou nebo domácími mazlíčky. Některé kamery mohou pracovat s komunikačním systémem, který vám umožní mluvit s kýmkoli v domácnosti.

Existuje také několik funkcí, které byste měli hledat u vnitřní bezpečnostní kamery. Chcete-li vést rozhovor se členy rodiny nebo s pečovatelem, budete chtít bezpečnostní kameru s obousměrným zvukem.

Noční vidění vám umožňuje vidět, co se děje i ve tmě. Detekce pohybu spustí monitorovací kameru pouze tehdy, když dojde k akci. HD rozlišení také zajišťuje, že budete mít vysoce kvalitní obraz o všem, co se děje.

 

Venkovní bezpečnostní kamery

Viditelné vnější kamery mohou odradit vlamače. Krádež vnímají jako velké riziko, které nestojí za námahu. Budete také moci zkontrolovat jakýkoli zvláštní hluk nebo pohyb mimo váš dům v noci. V případě vniknutí nebo vandalismu mohou záběry sloužit i jako důležitý důkaz. Může vám a úřadům pomoci identifikovat pachatele. Kromě zachování bezpečnosti vám vnější kamery také pomáhají kontrolovat rodinu a domácí zvířata. Budete moci dávat pozor na děti nebo domácí zvířata, která si mohou hrát venku.

Stejně jako u vnitřních kamer, i pro venkovní kamery chcete specifickou sadu funkcí. Vzhledem k pravděpodobnosti, že ke krádežím většinou dochází v noci, je noční vidění nezbytností. Detekce pohybu je také užitečná, takže kamery mohou automaticky zaznamenat, když dojde k jakékoli akci.

K tomu, abychom správně určili, kolik bezpečnostních kamer je třeba zajistit, je třeba odpovědět si na otázku, kolik oblastí potřebujete mít pod dohledem? Jako pomoc vám může posloužit tento seznam oblastí, které lidé nejčastěji sledují ve své domácnosti.

Umístění kamer v domácnosti                  Umístění kamer ve firmě

               

        Přední vchod                                                     Jakékoliv hlavní vchody

        Dvor                                                                    Boční vchody a východy

        Zadní vchod                                                       Parkovací místa

        Obě strany domu                                              Oblasti jen pro zákazníky

        Garáž                                                                   Registrační pokladny

        Obývací pokoj                                                    Prostory k sezení

        Předstín                                                              Kuchyně

        Dětský pokoj                                                      Garáže

        Pokoje s trezorem

 

Přední dveře

Umístění kamery u hlavního vchodu vám umožní sledovat každého, kdo přichází do vašeho domu a vychází z něj. To zahrnuje rodinné příslušníky, pečovatele, pracovníky údržby a jiné.

 

Dvůr

Monitorování dvora Vám pomůže udržet si přehled o vnějších aktivitách Vašich dětí, a můžete tak kontrolovat jejich bezpečnost zevnitř.

 

Zadní a boční dveře

Tyto dveře jsou obvykle mimo dohled a jsou místy, kam mohou lidé nepozorovaně vstoupit. Kamera na tomto místě Vám zajistí, že budete mít plnou vědomost o tom, kdo vchází nebo vychází z domu.

 

Garáž

Bezpečnostní kamerový systém zde umožňuje kontrolovat vozidla, nářadí, sportovní potřeby a kohokoli, kdo s nimi manipuluje.

 

Společné prostory

Kamery v místech s vysokým provozem, jako je obývací pokoj nebo kuchyně, vám umožňují vidět, co každý dělá. Můžete zkontrolovat, zda děti dělají domácí úkoly nebo si hrají a zda je chůva pozorná. Budete také moci zkontrolovat pomoc v domácnosti nebo opravářů.

 

Oblasti s cennostmi

Obvykle se kamera umisťuje do oblastí, které obsahují cennosti. Toto je jedno z míst, kde zloději hledají hotovost, šperky nebo trezory.

 

Jak vidíte, existují různá místa, kde je vhodné umístit bezpečnostní kamery. Proč je počet kamer důležitý?

Příliš málo kamer nepokryje zabezpečení celého domu nebo firmy. Příliš mnoho kamer však může vést k zatížení lokální sítě a může být drahou zbytečností, v případě, že nepřizpůsobíte ostatní okolnosti. Při plánování toho, kolik bezpečnostních kamer byste si měli koupit, určitě existují také limity, které je třeba zvážit. Jedním takovým je rekordér nebo přepínač, jinak známý jako místo, kde se každá kamera připojí a odešle nahrané video.

Rekordéry mají omezený počet portů, které odpovídají počtu kamer, které mohou podporovat. Uvnitř zařízení se nachází pevný disk s omezeným prostorem pro software a příchozí videozáznamy. V konečném důsledku platí, že čím více kamer máte, tím rychleji se zaplní úložiště na pevném disku. Proto je při plánování vašeho bezpečnostního kamerového systému nezbytné pořídit si rekordér se správným počtem kanálů a úložnou kapacitou. Ideální je zajistit si rekordér s větším počtem kanálů pro případ, že byste v budoucnu chtěli počet kamer navýšit. Vyhnete se tak kupování nového rekordéru.

Příliš malý pevný disk s příliš velkým počtem kamer povede k tomu, že se časem rychleji zaplní, a podle přednastavení bude přepisovat starší záznamy. Kromě toho kvalita videozáznamu, který kamery odesílají, hraje významnou roli při rychlosti zaplnění pevného disku. Je možné upravit kvalitu tak, aby nezabírala příliš mnoho prostoru na pevném disku, nebo si můžete koupit i jiný pevný disk a použít jej interně nebo externě.

 

HDD kalkulačka

Nabízíme Vám využití vhodného nástroje, kterým je kalkulačka kapacity HDD. Pomocí této kalkulačky zjistíte, kolik dní záznamu se vám vejde na Váš pevný disk, a umíte si naplánovat jak velký disk budete potřebovat. Kalkulačku naleznete zde: https://www.securiapro.cz/clanek/kalkulacka-kapacity-hdd-pro-kamerove-systemy/

 

Pokud si nejste jisti, kde začít, neváhejte nás kdykoli kontaktovat. Vždy si s vámi rádi promluvíme o nejlepší možnosti pro Vás osobně a nabídneme vám řešení šité na míru.