Koupě bezpečnostní kamery není všechno. Na co musíte ještě myslet?

Bezpečnostní kamery slouží k zajištění nemovitosti, objektu nebo prostoru, který jednotlivec nebo společnost potřebuje. Díky nim dokážete monitorovat prostor v aktuálním čase nebo si zpětně prohlédnout záznam v případě, že to považujete za nutné. Mnozí majitelé domů si však mylně představují, že stačí pořídit bezpečnostní kameru a vše poběží jak má.

My, v Securia Pro však víme, že realita v sobě zahrnuje o něco více požadavků, které je třeba splnit, aby byla bezpečnost pomocí kamery zajištěna opravdu optimálně. Zajímá vás, které jsou to? Shrnuli jsme je v tomto článku. Najdete v něm také 3 bonusové tipy, jak vybrat bezpečnostní kameru, se kterou budete spokojeni.

Jak zajistit, aby bezpečnostní kamery na dům fungovaly tak, jak mají?

Přestože platí, že pro monitorování z důvodu zabezpečení prostoru nebo interiéru jsou bezpečnostní kamery klíčovým bodem, je zde opravdu několik důležitých kroků, které byste měli vyřešit pro dosažení co nejefektivnějšího monitorování. Které jsou to?

Kam umístit bezpečnostní kameru na dům nebo do bytu?

Samozřejmě není jedno, jaké místo pro bezpečnostní kameru zvolíte, ať už se jedná o kameru na domě nebo v interiéru bytu. Správné umístění kamer je jedním z nejrozhodujících bodů pro funkčnost a efektivní monitorování prostoru/okolí. Pokud je bezpečnostní kamera umístěna vhodně, pokryje dotčenou oblast a zachytí všechny důležité detaily, které potřebujete (rozpoznávání SPZ, detekce obličeje a podobně). Co všechno byste měli při umístění kamer zohlednit?

Strategické místo, které chcete monitorovat

Bezpečnostní kamery mají být osazeny v těch místech, která pokryjí monitorování klíčových vstupů do objektu nebo prostoru. Jedná se tedy zejména o vstupní brány, vchodové dveře, vjezdy nebo výjezdy. Alternativou jsou okna, prosklené části budovy nebo jiná místa, která slouží jako potenciální místo vniknutí do objektu nebo pozemku.

Výška, ve které bude bezpečnostní kamera umístěna

Abyste získali dostatečné pokrytí prostoru a zároveň optimální záběr, je výška umístění bezpečnostní kamery důležitý parametr. Pokud jsou kamery vyšší, výhodou je širší nadhled. V opačném případě, u níže umístěných kamer, získáte detailnější záběry.

Překážky, rohy a slepá místa

Pokud je to možné, dbejte při umístění bezpečnostní kamery na to, aby vám ve výhledu na strategické místo nezavazovala nějaká stabilní překážka. Příkladem je strom, sloup nebo billboard. V případě rohů je třeba kamery nastavit tak, aby v rámci komplexního kamerového systému každá z kamer pokryla část monitorování a nevzniklo slepé místo.

Zvažte osvětlení i během noci

Osvětlení je dalším klíčovým momentem, který v sehrává roli v kvalitě záznamů. Pokud umístíte bezpečnostní kamery na místo, kde dopadá velké množství stínů, nebo je osvětlení nedostatečné, bez kamery s nočním viděním toho moc nezmůžete.

 

Kam ukládat data z bezpečnostní kamery a jak s nimi nakládat?

Pokud už se vám podařilo umístit vhodně bezpečnostní kamery pro získání co nejkvalitnějších záznamů, nastává další otázka. Co s nimi? Ukládání a správa nahrávek jsou totiž klíčovými prvky celého bezpečnostního systému. Není totiž jedno, jak s nimi budete nakládat dál. Potřebujete vyřešit:

Typy úložiště a záznamníku pro záznamy z bezpečnostní kamery

To, jaký typ úložiště zvolíte, má vliv na dostupnost, kapacitu a také často i na bezpečnost systému (ochrana dat i případné hrozby z pohledu útoků hackerů). Pro bezpečnostní kamery a systémy se používají různé typy úložišť a záznamových zařízení. Samozřejmě, každé z nich má své výhody a nevýhody, které je třeba vzít v úvahu (dostupnost, cena, způsob zapojení do systému/sítě apod.). Příkladem jsou pevné disky, paměťové karty nebo moderní cloudová řešení. Při výběru záznamníku se jedná například o DVR záznamové boxy pro analogové kamery, NVR záznamové boxy vhodné pro IP kamery, Wi-Fi boxy ideální pro Wi-Fi kamerové sety.

Kapacita úložiště

Kapacita úložiště by měla odpovídat tomu, jaké množství záznamů a tedy i jak dlouho je plánujete uchovávat. Zatímco na jedné straně někomu možná postačí měsíc, v jiném případě se může jednat o delší období.

Nakládání s daty a údaji

O GDPR – nařízení upravujícím ochranu osobních údajů a jiných podobných pravidlech, které slouží k regulaci nakládání s osobními údaji, jste již zřejmě slyšeli. Jste-li vlastníkem nemovitosti nebo pozemku a monitorujete jej za účelem zabezpečení před nežádoucím vniknutím (nikoli komerční účely nebo podnikatelská činnost), GDPR neporušujete. To ovšem platí jen do chvíle, kdy bezpečnostní kamery zaměřují jen váš pozemek nebo interiér objektu ve vašem vlastnictví. V okamžiku, kdy by kamery snímaly a zaznamenávaly i sousední nemovitosti a pozemky, může se dotyčná osoba obrátit na příslušné orgány a tento krok řešit.

 

3 ověřené tipy, jak vybrat bezpečnostní kameru na dům

Možná si řeknete, že v rámci zabezpečení své domácnosti nebo majetku kameru vlastně ani nepotřebujete. Pokud však v koutku duše nad kamerami uvažujete, přečtěte si článek o výhodách a nevýhodách bezpečnostních kamer, abyste toto dilema rozlouskli. Na první pohled se navíc může zdát, že výběr bezpečnostní kamery je složitým krokem. Na co všechno byste si měli dát pozor, nebo čím se při výběru bezpečnostních kamer na dům měli řídit?

Definujte své požadavky na bezpečnostní kamery

Při výběru správné bezpečnostní kamery je nezbytné stanovit jasné požadavky, které na kameru nebo kamerový set máte. Nejprve důkladně identifikujte oblast nebo oblasti, které chcete monitorovat. Promyslete si, jaké detaily chcete zachycovat a podle toho vyberte vhodné rozlišení. Zvažte funkce jako detekce pohybu, zvukové záznamy, noční vidění nebo možnost integrace s jinými zabezpečovacími systémy, jako je například alarm. Budete také potřebovat zjistit, kolik kamer budete k pokrytí daného prostoru potřebovat. Díky těmto informacím snáze zjistíte, které bezpečnostní kamery budou pro vás nejlepší.

Přemýšlejte, kam kamery umístíte

Jak jsme již uvedli, v první řadě je důležité identifikovat klíčová místa, která by mohla být kritická v případě nežádoucího vniknutí na pozemek, do bytu nebo domu. Zvažte vstupy (dveře a okna), výjezdy a pod. Takto byste měli naplánovat umístění kamer tak, abyste pokryli všechny strategické body a zabezpečili komplexní bezpečnost objektu. Kromě toho je však třeba zohlednit v rámci umístění kamer jejich odolnost. Zatímco interiérové kamery mohou být menší, nenápadnější, bez extra nároků na odolnost, v případě exteriérových mohou být naopak dostatečně viditelné (pro odstrašení) a zejména vyhotoveny s důrazem na kvalitní materiály odolávající náročným povětrnostním podmínkám.

Vyberte si vhodný typ bezpečnostních kamer na dům

Je jich totiž hned několik. V první řadě mluvíme o nejstarším typu – analogových kamerách nebo jinak řečeno AHD kamerových setech. Ty přenášejí záznam na základě koaxiálního kabelu do analogové formy (formáty PAL a NTSC). Jedná se sice o starší typ systému, avšak stále velmi používaný, právě kvůli dostupné pořizovací ceně. Analogové kamery přenášejí obraz až do vzdálenosti 500 metrů, v dostatečně kvalitním HD rozlišení.

Druhým, novějším typem jsou IP kamerové systémy. Jejich největší výhodou je možnost propojení přes Wi-Fi a používají se tedy v případech, kde je vedení kabeláž nežádoucí nebo nemožné. Digitální technologie, ve srovnání s analogovou, poskytuje navíc možnost získat záznamy s větším rozlišením, ale nevýhodou může být vyšší cena. Zajímá vás více detailů a konkrétní výstupy v porovnání IP kamer a analogových bezpečnostních kamer? Určitě si proběhněte naše shrnutí v tomto srovnávacím článku.

Koupě bezpečnostní kamery opravdu není jen o kameře samotné. Jak však díky těmto informacím víte, není to ani nic náročného, pokud si ujasníte některé důležité body. Máte stále nezodpovězené otázky? Klidně nás kontaktujte, nebo se podívejte na naši nabídku bezpečnostních kamer a setů.