Co je to WDR a k čemu slouží?

Technologie WDR (z angl. Wide Dynamic Range) je způsob digitálního zpracovaní obrazu ve scénách s velkým rozsahem světelnosti. Snadněji řečeno je to kompenzace světelnosti. To znamená, že pokud chcete například identifikovat osobu, je důležité, aby bylo vidět její tvář. Na kamerách, které tuto funkci nepodporují, může být zachycení obličeje problematické, zejména v souvislosti se stíněním nebo osvětlením (například, když prostor za osobou je příliš světlý).

Kamery s funkcí WDR tuto skutečnost zaznamenají a sníží jas tam, kde je prostor příliš světlý a přidají jas na tom místě, kde je prostor příliš tmavý, což umožní vidět všechny části obrazu v přiměřeném osvětlení. Typickým scénářem jsou například recepční prostory nebo maloobchodní prodejny, kde sluneční světlo zářící skrz okna se značně liší svou intenzitou vůči vnitřnímu osvětlení.

Hardvérové WDR

WDR používá obrazové snímače a procesor digitálního signálu (DSP) na rovnoměrné osvětlení všech oblastí obrazu. Hardwérové WDR využívá obrazové snímače a procesor digitálního signálu (DSP) na rovnoměrné osvětlení všech částí obrazu. Videokamera s hardwérovým WDR má dva senzory, které snímají dva skeny každého snímku videa. První z nich, při zpomalené rychlosti (k zachycení většího množství světla), zobrazuje obraz za normálních světelných podmínek. Druhé skenování se provádí vysokou rychlostí, aby se nasnímalo celkově méně světla a získal se obraz se silným světlem v pozadí. DSP kombinuje tyto dva skeny a vytváří jeden vyvážený a dobře osvětlený obraz. Tato varianta WDR je dražší než DWDR, ale zároveň je více doporučovaná, protože dosahuje vyšší kvalitu obrazu.

Digitální WDR (DWDR)

DWDR používá místo senzorů algoritmy na digitální zesvětlení příliš tmavých oblastí a ztlumení příliš jasných oblastí. DWDR spoléhá namísto obrazového snímače na čip DSP. Upravuje každý jednotlivý pixel obrázku a podle toho vypočítává a upravuje jas. Avšak tato technika je omezená. Intenzivní manipulace s pixely vede k tomu, že celkový obraz je zrnitější, a proto nedosahuje takové kvality jako hardwérové WDR zabudované přímo v kameře. Digitální WDR se doporučuje zejména na místech, kde není potřeba kvalitní WDR, cena kamery je pak nižší.